Iedereen op breiles

Vroeger tekende ik veel. De schetsen boven dit artikel maakte ik een jaar of 15 geleden. Ik schreef ook veel verhalen. Het gaf me enorm veel voldoening, zo’n tekening waar ik lang aan had gewerkt afronden, het laatste punt zetten achter een verhaal, het maakte me blij. En toch ben ik ermee gestopt. Ik had geen tijd meer. Vond ik. Helemaal waar is dat natuurlijk niet; ik gaf er gewoon geen prioriteit meer aan. En dus maakte ik geen ruimte. En na verloop van tijd begon ik te denken dat ik het niet meer kon. Allemaal onzin natuurlijk. Schrijven en tekenen verleer je niet. Je kunt het wel verslonzen. En dat heb ik gedaan. Ik verslonsde het, min of meer bewust. “Het gebeurde gewoon”, kan ik mezelf vertellen, maar ook dat is niet waar. Ik heb ervoor gekozen. En dat is zonde. Want ik heb dus iets waar ik veel plezier aan beleefde laten varen en ben andere dingen gaan doen. Ik werd lid van Facebook, ik keek alle afleveringen van Heel Holland Bakt (van álle seizoenen), ik sorteerde de lego van mijn kinderen… Ach, ik had zoveel tijd kunnen spenderen aan het tekenen en schrijven. En ik deed het niet.

En daarmee heb ik mezelf erg tekort gedaan. Ik weet nog hoe ik me voelde toen ik (twintig jaar geleden!) deze tekening van een gorilla afmaakte. Ik was er supertrots op. En terecht, ik vind hem nog steeds mooi. En toch ontzeg ik mezelf dat heerlijke gevoel van trots. Laten we wel wezen; het kijken van Heel Holland Bakt heeft me veel opgeleverd (inspiratie bijvoorbeeld, want ik bak graag), maar trots ben ik er nog nooit van geworden. Terwijl dat zo gezond is! Trots zijn is goed voor je persoonlijk welzijn en je zelfvertrouwen. In die zin is het uitoefenen van een hobby zeker niet nutteloos, het is juist bijzonder zinvol.

Onderzoek van de San Fransisco State University wees bovendien uit dat mensen beter scoorden op hun werk naarmate ze in hun vrije tijd meer met hun hobbies bezig waren. En daarbij maakt het echt niet uit of je nu tafelkleedjes haakt, gorilla’s tekent of een poppenhuis bouwt. Volgens de onderzoekers leer je jezelf en je vaardigheden door het beoefenen van een hobby beter kennen. Bovendien biedt die hobby de mogelijkheid op te laden, even te ontsnappen aan de stress en bevordert het de creativiteit.

De dingen die je ooit leuk vond geven je misschien nog steeds wel veel voldoening, als je het maar de ruimte geeft. Een paar jaar geleden begon ik met het maken van sieraden. Het begon met een leuke workshop met een paar vriendinnen, en resulteerde in een la vol prachtige armbandjes en kettinkjes, waarvan ik er veel nog regelmatig draag. Ik schafte het nodige materiaal aan, en ging regelmatig naar een kralenwinkeltje in het centrum van Leiden om nieuwe pareltjes te scoren. Helaas hield ook deze hobby geen stand. Terwijl ik er ontzettend veel plezier aan beleefde. Vanavond ga ik eens kijken wat ik nog voor mooie spulletjes heb liggen, en wat ik ervan kan maken. Ik denk dat ik het nog wel kan…