Stop met snoozen. Sta gewoon op!

Je wekker gaat. Slaperig strek je je arm uit en druk je op de snooze-knop. Na 10 minuten nog een keer. Als je dan écht je bed uit moet ben je eigenlijk nog steeds niet uitgeslapen. Je kijkt op de klok en vloekt binnensmonds. Gauw je bed uit nu, douchen, aankleden, ontbijten (of niet…) en je springt met een gestresst gevoel in de auto of op je fiets. Herkenbaar? 

Er is veel onderzoek gedaan naar snoozen, de meningen over het nut ervan lopen uiteen van “juist goed” tot “heel ongezond”. Of het snoozen op zich nu goed is voor je gezondheid of niet, één ding staat vast: stress is dat zeker niet.

Het is veel prettiger om rustig op te staan. Eerst op gang komen, zonder dat je direct vol in de ‘aan’-stand moet. Ook erg belangrijk: een positieve start van de dag werkt de hele dag door. De Dalai Lama zei: Everyday, think as you wake up, ‘today I am fortunate to have woken up, I am alive, I have a precious human life, I am not going to waste it […]’. Ik vind het heerlijk de dag te beginnen met een aantal van zulke mooie gedachten. Ze helpen me de dag met een positieve mind in te gaan.

Nog een voordeel van bijtijds opstaan: je hebt tijd om (gezond!) te ontbijten. Natuurlijk, een boterham met kaas is snel gemaakt, maar zelfs dat zal niet iedereen lukken in de drukte van de ochtend. En met een boterham met kaas is helemaal niets mis, hele generaties zijn er groot mee geworden. Maar stel je nu eens voor dat je jezelf kunt trakteren op iets anders, gewoon omdat je er meer tijd voor hebt. Ik ontbijt altijd met een groene smoothie, of een kom havermout met vers fruit en noten. Ik leg zo een stevige basis voor de rest van de dag, met een flinke dosis vitaminen en vezels. En als je dan toch liever een boterham wilt eten, neem daar dan ten minste de tijd voor. Leg hem op een mooi bordje, ga aan tafel zitten en eet bewust. 

Ik heb me laten inspireren door de Miracle Morning van Hal Elrod en zet mijn wekker altijd om 6 uur, een uur voordat mijn kinderen wakker worden. Ik sta rustig op, drink een glas water, doe een korte work-out om goed wakker te worden en mijn hartslag wat op te jagen, dan neem ik een douche en doe ik mijn make-up. Eenmaal beneden zet ik thee voor mezelf, en doe ik een meditatie van een minuut of 10. Daarna lees ik een paar bladzijden in een inspirerend boek, of ik staar gewoon wat naar buiten. Heb je enig idee hoe mooi de wereld is rond de tijd dat de zon opkomt? Soms schrijf ik nog wat (het is nu 6.45 uur). Tegen de tijd dat de rest van het gezin in beweging komt ben ik helemaal ontspannen en uitgerust en ben ik klaar voor de rest van de dag.

Dus: probeer het eens uit en druk morgen niet op die snooze knop, maar sta direct op als de wekker gaat. Kun je rustig je ontbijt maken en misschien zelfs nog wel opeten. Vóór je de deur uitgaat. Als dat geen winst is… Ik ben benieuwd hoe het bevalt!